Kültür mantarı, yüksek besin değeri ve kendisine özgü lezzeti ile birçok ülkede değerli gıda maddesi olarak görülür ve üretilir. Bu lezzet ve değerin yanında, tedavi edici özelliğe sahip olan mantarı, Akdeniz ikliminde doğal olarak yetiştiği gibi İtalya, Fransa, İspanya ve Türkiye'nin içinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde endüstriyel olarak üretimi yapılır. Bu nedenle kültür mantarı yetiştiriciliği, ülkemizde yıllardır ekonomik değeri olan bir iş koludur.
Eşsiz aromasıyla yemeklere lezzet kazandıran kültür mantarı, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültürde sofralarda özel bir yeri vardır. Kültür mantarı üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir. Bu nedenle tüketiciler kadar yatırımcıların da ilgisini çeker.
Kültür mantarının yetiştirilmesinde uygulanan çalışmalar kadar önemli olan bir diğer unsurda hasat sonrası saklama koşullarıdır. Mantar, kullanım ömrü kısa olan bir besindir ve ortalama 4-5 gün içinde tüketilmelidir. Bu sebeple Soğuk hava depoları mantar yetiştiriciliğinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Mantar, hasat sonrası nefes almaya devam eder. Bu sebeple solunum hızının düşürülmesi ve metabolizmanın yavaşlatılması gerekmektedir. Hasat edilen kültür mantarı soğuk hava depolarına alınarak saklanır ve sevk edilme gününe kadar tazeliğini ilk gün gibi korur.
Kültür mantarı yetiştiriciliğinde üretim ve soğuk hava depoları yatırımları için Avrupa birliği destekli IPARD-TKDK kapsamında hibe teşvik başvuruları yapılabilir.
Bilgi için: https://www.tkdk.gov.tr/